Luci Ploče 50 milijuna eura zajma Svjetske banke

Bez autora
Sep 15 2011

Ravnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur i voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Hongjoo Hahm potpisali su ugovor o zajmu vrijednom 50 milijuna eura za dodatno financiranje tekućeg projekta integracije trgovine i transporta. Ministrica financija Martina Dalić potpisala je s bankom ugovor o jamstvu. Cilj je projekta promicati trgovinu duž koridora 5.c tako da se povećaju infrastrukturni kapaciteti izgradnjom kontejnerskog terminala i terminala za rasute terete u Luci Ploče kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za tim uslugama. Koridor 5.c važan je paneuropski transportni smjer koji povezuje Europsku uniju s jugoistočnom Europom od Luke Ploče, preko BiH do Mađarske. Projektom se također podupire veće angažiranje privatnog sektora u poslovanju te luke kako bi se povećale učinkovitost i kvaliteta njezinih usluga. Taj se projekt provodi od 2007. te je postigao zapažene rezultate. Izgrađen je kontejnerski terminal koji radi od kolovoza 2010., čime je njegov godišnji kapacitet povećan sa 17.000 TEU koliko je iznosio 2005. godine na čak 60.000 TEU.

Luci Ploče 50 milijuna eura zajma Svjetske bankeRavnatelj Lučke uprave Ploče Tomislav Batur i voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Hongjoo Hahm potpisali su ugovor o zajmu vrijednom 50 milijuna eura za dodatno financiranje tekućeg projekta integracije trgovine i transporta.

Ministrica financija Martina Dalić potpisala je s bankom ugovor o jamstvu, izvijestili su iz Svjetske banke.

Cilj je projekta, kako se ističe, promicati trgovinu duž koridora 5.c  tako da se povećaju infrastrukturni kapaciteti izgradnjom kontejnerskog terminala i terminala za rasute terete u Luci Ploče kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za tim uslugama.

Koridor 5.c važan je paneuropski transportni smjer koji povezuje Europsku uniju s jugoistočnom Europom od Luke Ploče, preko BiH do Mađarske. Projektom se također podupire veće angažiranje privatnog sektora u poslovanju te luke kako bi se povećale učinkovitost i kvaliteta njezinih usluga.

Taj se projekt provodi od 2007. te je postigao zapažene rezultate. Izgrađen je kontejnerski terminal koji radi od kolovoza 2010., čime je njegov godišnji kapacitet  povećan sa 17.000 TEU koliko je iznosio 2005. godine na čak 60.000 TEU.

Terminal za rasute terete počet će se graditi u studenom, a nakon dovršetka na njemu će se godišnje moći pretovarivati 4,6 milijuna tona i na vezu će moći prihvatiti veće brodove.

Koncesije za kontejnerski terminal i terminal za rasute terete potpisane su lani u siječnju, nakon čega je Luka Ploče uspješno dokapitalizirana čime je državni udjel u vlasništvu smanjen sa 62 na 20 posto. Sve su te aktivnosti pomogle da koridor kroz Ploče bude cjenovno konkurentniji u usporedbi s alternativnim koridorima, navode u Svjetskoj banci.

Hahm je izrazio zadovoljstvo što su Vladi i samoj luci pomogli u modernizaciji i povećanju kapaciteta poslovanja na tom važnom europskom pravcu, osobito u ovim gospodarski teškim vremenima. Zahvaljujući ulaganjima, Luka će   privući veći promet i pridonijeti ukupnom poboljšanju hrvatskoga i bosanskohercegovačkog gospodarstva, izjavio je Hahm.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik